İzleyiciler

8 Mayıs 2009 Cuma

Lokul

Yine harika bir tarif.Yiyenlerin çok beğendiği eşsiz bir lezzet.Denenmesini şiddetle tavsiye ediyorum.Herzaman ki gibi Emine Beder tarifi.Ben kendisinden vazgeçemiyorum.Tarifleri muazzam.Annemin çok eski tarihli 2 tane yemek kitabı var .Senelerce ondan vazgeçememiştik.Yaptığınız her tarif emeklerinizi boşa çıkarmazdı.Yazan Leman Cılızoğlu Eryılmaz dı.Bu kayıdı yazarken dur bir araştırma yapayım kendisi hakkında deyip google'dan search yapınca ,gördüm ki benim annem gibi birçok anne aynı fikirdeymiş,ne güzel. O kitap hala elimizin altında ama Emine Beder de onun yanında yerini aldı.


MALZEMELER

  • 1 yumurta (akı sarısı ayrılır)
  • 4 su bardağı un
  • 1/2 kibrit kutusu kadar yaş maya(30 gr)
  • 1/2 su bardağı süt
  • 1/2 su bardağı yoğurt
  • 3/4 su bardağı sıvı yağ
  • 1 çorba kaşığı şeker
  • susam,tuz
İÇİ İÇİN
  • 3/4 su bardağı tahin
  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 tatlı kaşığı dövülmüş karanfil (Ben kullanmadım)
  • 1 su bardağı ceviz

YAPILIŞI

  • Ilık sütün içine mayayı ve şekeri ilave edip mayanın kabarmasını bekleyelim.Daha sonra ,hamur yoğuracağımız kabımıza unumuzu koyup ortasını acalım.İçine diğer malzemelerimizi (yoğurt,yumurta akı,sıvı yağ,bir fiske tuz)koyup özlü bir hamur elde edene kadar yoğuralım.Hamur kabının ağzını örterek 2 misli olana dek dinlendirelim
  • İç malzemesini hazırlayalım.İçi için gerekli olan bütün malzemeyi karıştıralım.Dinlenmiş hamurumuzu alıp 2 beze yapalım..İlk bezeyi 1/2 cm.kalınlığında açalım.Üzerine iç malzemesini koyup rulo yapalım.Bu ruloyu 3 cm.lik aralıklarla keselim ve yağlanmış fırın tepsisine dizelim.Bu işlemi ikinci parca içinde yapalım.
  • İkinci parcayı da hazırladıktan sonra Lokullarımızın ikinci kez mayalanması için 1/2 saat daha oda sıcaklığında bekletelim.Üzerlerine yumurta sarısı sürüp,önceden 190 derece ısıtılmış fırında pişirelim.AFİYET OLSUN

Lokul ile ilgili birkaç bilgi:kimi kaynaklarda nokul da deniyor.Farklı yörelerin tarifleri var,Ayfon bölgesinde haşhaşlısını yapıyorlar mesela.Kimi kaynaklar ekmek hamurundan yapıyor.Emine Beder kitabında bunu Lokul(Isparta )diye vermiş.İsmi ne olursa olsun,denenmesi gereken bir lezzet.

4 yorum:

  1. çok guzel duruyor resımdede zaten tahin çok yakışıyor bencede anneler gununu kutlarım canım bu arada

    YanıtlaSil
  2. teşekkürler lemancım seninde kutlu olsun

    YanıtlaSil
  3. Kesinlikle enfes görünüyor arkadaşım...
    Ellerinize sağlık...
    O kitaptan bol bol tarif daha isteriz:)
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Bunu ben de yapiyim diyorum ama yas maya yerine kuru maya kullansam nasil olur ?? Ya da burda kendinden mayali hamurlar var, onlarla deniyim bakiyim nasil birsey cikacak ortaya:)

    YanıtlaSil